Wanneer vragen antwoorden worden
Wanneer een kind of puber de diagnose ADHD of ADD krijgt, doemen er al snel vragen en twijfels op. U vraagt zich af of u het wel goed heeft gedaan. Of u niet tekortschoot. En uiteraard ook hoe het nu verder moet. Het klopt inderdaad dat alleen een stempel geen oplossingen biedt. Regelmatig krijg ik dan ook vragen van ouders die niet meer weten hoe ze met de driftbuien van hun kind verder moeten. Of ouders die gewoon op zijn. Begrijpelijk, maar uit mijn ervaring weet ik dat u met coaching en een individuele aanpak al een hele stap verder bent.
Altijd een aangepaste aanpak
Een kind is uniek. Het gezin ook. Daarom bestaat er geen wonderformule die ervoor zal zorgen dat alles ineens zal werken. Bij ADD en ADHD bestaat bandwerk niet. Een aanpak op maat van de unieke noden wel. Daarom nodig ik ouders en kind uit voor een kennismakingsgesprek en een intakegesprek. Vervolgens stel ik een plan van aanpak op, waarna de sessies worden ingepland.
Over het algemeen zullen kinderen al na enkele sessies rustiger worden en zal de sfeer in huis aangenamer aanvoelen. Op langere termijn stoppen de huilbuien bij elke kleine tegenslag, kunnen kinderen gepassioneerd over hun dag vertellen en krijgen ze opnieuw meer zelfvertrouwen. Ze leren omgaan met hun ADD- of ADHD-diagnose en ontdekken hun eigen sterktes en zwaktes.
Tijdig werk maken van oplossingen bij ADD en ADHD
Het is belangrijk dat we tijdig met een plan van aanpak komen. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt. ADD of ADHD hoeft geen rem te zetten op het toekomstperspectief, maar zonder een correcte aanpak komen nog te veel kinderen in het watervalsysteem terecht. Met als gevolg dat ze reeds voor hun 17e al te vaak schoolmoe zijn. Daarom raad ik ouders aan om tijdig te investeren in de juiste aanpak.